Siemię lniane są to malutkie nasiona lnu, które mają doskonałe właściwości zdrowotne i dużo dobrych wartości odżywczych. Szczególnie dobry wpływ mają one na przewód pokarmowy człowieka. Siemię lniane oczywiście zmielone obniża poziom cholesterolu we krwi i chroni także przed rakiem piersi. Warto wiedzieć, że siemię lniane dodane do wody pęcznieje i otacza się dużą ilością śluzu. Uprawiano je w Egipcie i Chinach nawet trzy tysiące lat przed naszą erą. Zainteresowanie siemieniem lnianym stale rośnie, ponieważ jest zaliczane ono do kategorii jedzenia tak zwanego superfoods. Wszystkie dobra wynikające ze stosowania siemienia lnianego wynikają z obecności w nim błonnika, kwasów tłuszczowych omega 3 i lignanów.
Siemię lniane – zdrowotne nasiona
W jednej łyżce siemienia lnianego znajdują się aż trzy gramy błonnika, stanowi to do dwunastu procent zalecanej dziennej porcji. Warto wiedzieć, że siemię lniane zawiera oba rodzaje błonnika, czyli mianowicie rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Pozostałe działania prozdrowotne jakie ma siemię lniane to wsparcie utraty nadmiernej masy działa, dlatego, że pomaga utrzymać poczucie sytości. Poprawia stan skóry i włosów. Przeciwdziała objawom menopauzy i uderzeniom gorąca. Wycisza także przewlekłe stany zapalne. Siemię lniane stosuje się w różny sposób w zależności od dolegliwości na które ma pomóc. Na odchudzanie łyżeczkę siemienia lnianego zalewa się szklanką wrzątku i odstawia się na piętnaście minut pod przykryciem. Taki napar pije się rano i wieczorem. Jeśli napar ma pomóc na drogi oddechowe, dodaje się do niego miodu. Dla trzymania diety do przygotowanego tak naparu można dodać owoce. Na podrażniony żołądek stosuje się odwar z nasion. Przygotowuję się go inaczej, mianowicie łyżkę siemienia lnianego zalewa się szklanką letniej wody a następnie gotuje pod przykryciem przez piętnaście minut. Odstawia się do wystygnięcia i cedzi. Na biegunkę stosuję się także napar, czyli ziarna zalane gorącą wodą następnie odcedzone. Wywar piję się trzy razy dziennie aż nie nastąpi poprawa. W kuchni również bardzo często siemię lniane dodawane jest do różnego rodzaju potraw, zastępuje ono na przykład jajko albo można z niego zrobić doskonałą i bardzo smaczną panierkę do kotleta sojowego albo drobiowego. Siemię może być dodawane również do wypieków, pieczywa.
Siemię lniane na wiele dolegliwości
- Siemię lniane doskonale nawilża śluzówkę gardła, jest to pomocne przy suchym kaszlu,
- siemię lniane przeciwdziała zaparciom oraz zatrzymuje biegunki,
- siemię lniane jest bogactwem kwasów Omega 3,
- naparem albo olejkiem z siemienia można przemywać skórę,
- siemię lniane przydaje się w przypadku półpaśca, łuszczycy oraz czyraków,
- charakteryzuje się neutralnym smakiem, można dodawać je do wielu potraw,
- jest niezbędnym produktem w dietach wegetariańskich,
- łagodzi podrażnienia żołądka,
- zawiera bardzo dużą ilość błonnika,
- regularne spożywanie siemienia lnianego wpływa na regulację hormonów,
- siemię lniane wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych.