W ostatnim czasie jarmuż zyskał na popularności. Jest to bardzo zdrowe i bogate w mikroelementy oraz witaminy warzywo. Nic więc dziwnego, że stał się modny. Jakie właściwości i zalety ma jarmuż?
Jarmuż – charaktrystyka
Jarmuż to roślina dwuletnia, z rodziny kapustnych. Liście jarmużu są bardzo charakterystyczne – sztywne i karbowane, o barwie ciemnozielonej z odcieniami fioletu. Istnieje kilka odmian jarmużu, różnią one się kolorem liści oraz smakiem. Roślina odporna jest na zimno, sezon na jarmuż trwa od września i trwa nawet przez całą zimę. Najczęściej zbiory zaczynają się po pierwszych przymrozkach, dzięki temu w liściach zanika goryczka i zaczynają wytwarzać się cukry.
Właściwości zdrowotne jarmużu
Liście jarmużu są skarbnicą błonnika i białka, co sprawia, że jest on bardzo odżywczy. Zawiera dużo witaminy K, która wpływa na prawidłową krzepliwość krwi. Jarmuż jest też doskonałym źródłem witaminy C, chroniącej organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników czy wspomagającej odporność organizmu. Jarmuż ma także korzystny wpływ na stan włosów, cery i paznokci, dzięki wysokiej zawartości witaminy A, chroni także wzrok. Co więcej zielone liście jarmużu posiadają bardzo dużo wapnia, który zapobiega chorobom jak osteoporoza, wpływa pozytywnie na kości i zęby, do tego przyspiesza metabolizm.
Chroni przed nowotworami
Jarmuż zawiera dużo sulforafanu, który jest silnym przeciwutleniaczem, mającym działanie antynowotworowe i przeciwzapalne. Związek ten chroni między innymi przed rakiem jelita grubego, płuc czy prostaty. Dodatkowo jest źródłem karotenoidów, hamujących procesy oksydacyjne. Co więcej jarmuż jest bogaty w chlorofil, który wspomaga procesy oczyszczania organizmu.
Wspomaga układ sercowo-naczyniowy
Jarmuż dzięki dużej zawartości potasu i wapnia, wspomaga regulację ciśnienia tętniczego. Krew krąży w żyłach swobodniej, a naczynia tkanek są bardziej drożne. Dzięki temu ryzyko zawału lub udary zmniejsza się.
Jarmuż, a wzrok
Duża zawartość beta-karotenu zapobiega problemom z widzeniem o zmierzchu. Luteina i zeaksantyna zawarte w jarmużu chronią przed uszkodzeniem siatkówki przez wolne rodniki, a także przed szkodliwym działaniem promieniowania UV na oko.
Jarmuż – z czym to się je?
Jarmuż jest ze względu na swe prozdrowotne właściwości, składnikiem bardzo potrzebnym w diecie. Wykonując dania z tą zieloną rośliną, powinniśmy pamiętać, że im krótsza obróbka cieplna, tym danie zachowa więcej wartości odżywczych. Dlatego wybierajmy przepisy z jarmużem surowym czy krótko gotowanym na parze.
Jarmuż można wykorzystać do przygotowania:
- sałatek,
- czipsów,
- koktajli
- zup,
- jako farsz do pierogów, tart, zapiekanek.
Jarmuż jest warzywem, które zadziwia swoimi właściwościami. Tak mnoga ilość dobroczynnych składników, sprawia, że jarmuż może być skuteczny przy niedoborach witamin i minerałów. Co więcej jego charakterystyczny, lekko pikantny smak, doskonale sprawdzi się jako dodatek do większości potraw. Jedynie osoby z kamicą szczawianową, powinny go unikać, ze względu na wysoką ilość szczawianów.