Loading

wait a moment

Kiedy warto stosować olej z czarnuszki?

Olej z czarnuszki to środek, który ma wiele cennych właściwości. Dawniej czarnuszka była powszechnie znana, dodawano ją do wielu potraw. Obecnie to zioło powraca do łask. Kiedy szczególnie warto skorzystać z jego właściwości?

Czarnuszka – sekret zdrowia i urody

Olej z czarnuszki może być stosowany zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. W pierwszym przypadku czarnuszkę stosuje się między innymi jako swego rodzaju remedium między innymi na:

  • wrzody
  • słabe trawienie
  • pasożyty w przewodzie pokarmowym
  • ogólne problemy z żołądkiem
  • alergie
  • niedobory nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy E
  • profilaktycznie przeciw chorobom nerek

W przypadku chęci zastosowania czarnuszki w przypadku wyżej wymienionych przypadłości najlepiej jest stosować jedną łyżeczkę czarnuszki dziennie. W tym celu najlepiej jest zastosować olej z czarnuszki tłoczony na zimno. Smak oleju z czarnuszki jest dość ostry, dlatego wiele osób nie decyduje się na długotrwałą terapię. W takich przypadkach można zdecydować się na olej zamknięty w kapsułkach. Jeśli bardziej skoncentrowana terapia nie jest konieczna w danej sytuacji, można spożywać czarnuszkę profilaktycznie, w postaci zmielonych ziaren. Można dodawać je do potraw zamiast czarnego pieprzu.

Olej z czarnuszki stosowany zewnętrznie ma na celu przeciwdziałać zmarszczkom oraz działać leczniczo na zmiany skórne. Olej z czarnuszki działa bowiem przeciwbakteryjnie, a to pomaga walczyć ze zmianami spowodowanymi działaniem tych drobnoustrojów. W ten sposób czarnuszka może działać leczniczo w przypadku takiego schorzenia jak na przykład trądzik. Dzięki zawartości witaminy E stan skóry po regularnym stosowaniu czarnuszki powinien znacznie się poprawić. Tak samo jak w przypadku stosowania wewnętrznego do smarowania skóry najlepiej jest wybrać taki olej z czarnuszki, który został wytłoczony na zimno. Tylko taki produkt zawiera wszystkie wartościowe składniki, które często utleniają się, jeśli olej nie został odpowiednio wyciśnięty.

Co zawiera czarnuszka?

Czarnuszka znowu zaczyna być uznawana za środek, który jest w stanie pomóc w przypadku każdego schorzenia. Warto wiedzieć, co zawierają ziarna tej rośliny. Na pierwszym miejscu warto wymienić nienasycone kwasy tłuszczowe. Bardzo często są to te substancje, które powinny być spożywane na co dzień, ponieważ ludzki organizm nie jest w stanie wyprodukować ich samodzielnie. Należą do nich kwasy omega-6, omega-9 i omega-3. Kwasy omega są niezbędne, aby utrzymać właściwe działanie ważnych narządów wewnętrznych, takich jak serce czy mózg. Niezwykle ważnym składnikiem występującym w oleju z czarnuszki jest także tymochinon. To właśnie dzięki obecności tego składnika czarnuszka ma działanie bakteriobójcze, a także, jak pokazują badania, antynowotworowe. Czarnuszka zawiera również przeciwutleniacze. Te substancje przeciwdziałają procesowi starzenia się komórek, co ma znaczenie nie tylko w przypadku chęci zmniejszenia zmarszczek, ale także utrzymania całego organizmu w dobrej formie. Stosując czarnuszkę należy jednak pamiętać, że nadal jest to zioło, którego działanie może wywoływać interakcję z niektórymi lekami. Dlatego o chęci podjęcia kuracji w przypadku chorób przewlekłych warto jest poinformować lekarza. Oleju z czarnuszki nie powinno się przyjmować w trakcie ciąży, a także w przypadku niskiego ciśnienia krwi.

Czytaj także: http://myslowianki.pl/olej-czarnuszki-wlosy/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *