Loading

wait a moment

Salmonella – opis, objawy, leczenie

Pałeczki salmonelli zostały po raz pierwszy odkryte w 1885 roku. Amerykański badacz odkrył je w jelitach świni. Obecnie znane gatunki bakterii salmonella mogą rozwijać się zarówno w zwierzęcych jak i ludzkich organizmach. Nieleczona salmonella może wywołać nie tylko zatrucie pokarmowe, ale nawet tak poważne choroby jak dur brzuszny.

Salmonella – zakażenie

Do zakażenia pałeczkami salmonelli zazwyczaj dochodzi po spożyciu lodów, surowych jajek bądź źle przyrządzonego mięsa. Przede wszystkim zwierzęta są nosicielami pałeczek salmonelli. Wszelkie produkty i potrawy pochodzenia odzwierzęcego są potencjalnym zagrożeniem. Bardzo niebezpieczne jest również spożywanie domowej roboty lodów, kremów jajecznych bądź kogla-mogla.

Salmonella – objawy

Pierwsze objawy zatrucia pałeczkami salmonelli pojawiają się od 6 godzin po zakażeniu, do nawet 10 dni. Dużo zależy od zarażonego organizmu. Jeśli jest on silny, to objawy są zazwyczaj mniej nasilone i mija więcej czasu zanim się pojawią. Początkowym objawem zatrucia salmonellą jest przede wszystkim ognista biegunka powiązana z bólem brzucha, nudnościami i wymiotami. Czasami pojawia się także gorączka, zmęczenie i brak siły i motywacji do działania.

Tego typu objawy są bardzo często bagatelizowane i uznawane za niegroźne zatrucie pokarmowe. Zazwyczaj bierze się wtedy tabletki na biegunkę i czeka na zakończenie problemów zdrowotnych. Tymczasem każdy taki przypadek powinien być skonsultowany z lekarzem, gdyż brak odpowiedniej opieki medycznej może skończyć się śmiercią. Bardzo często dochodzi do odwodnienia organizmu, zwłaszcza u dzieci.

Salmonella – leczenie

W celu zmniejszenia dolegliwości i zapobiegnięcia odwodnieniu, warto przede wszystkim przyjmować duże ilości płynów, najlepiej przegotowanej i wystudzonej wody. W szpitalu warto wykonać przede wszystkim badanie kału, które może zaprzeczyć lub potwierdzić zarażenie salmonellą. W wypadku potwierdzenia, konieczne będzie zastosowanie antybiotyku, który jest głównym sposobem na zwalczanie salmonelli. Przede wszystkim należy jednak pamiętać o odpowiednim nawodnieniu, dlatego podaje się choremu dożylnie sól fizjologiczną i elektrolity.

Salmonella – profilaktyka

Zakażenie salmonellą jest bardzo mało przyjemne i wykańczające organizm. Warto więc postarać się o to, żeby bakterie salmonelli nie trafiły do naszego organizmu i nie wywołały przykrych konsekwencji. W tym celu warto zastosować kilka prostych zasad, które pomogą nam zadbać o nasze zdrowie.

Warto pamiętać, by:

  • surowe produkty zwierzęce (jaja, mięso, ryby) należy przechowywać z dala od wszelkich innych dań gotowych do spożycia. Warto poświęcić jedną półkę w lodówce na produkty surowe, a druga na gotowe.
  • Zamrażanie produktów, które już raz były rozmrożone jest zabronione. Takie produkty należy niezwłocznie poddać obróbce cieplnej i zjeść. To samo dotyczy lodów, ryb i owoców morza.
  • Podczas przenoszenia mrożonych produktów kupionych w sklepie, do domu, należy je, od razu po skasowaniu, umieścić w torbie termiczne, która utrzyma niską temperaturę produktu i nie dopuści do jego rozmrożenia w drodze do domu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *